Daca este comparat cu numeroasele tehnici de marketing digital disponibile, marketingul prin e-mail aduce cel mai mare randament al investitiei. Acest lucru este posibil doar daca e-mailurile pe care le trimiteti ajung la destinatarii potriviti. Daca e-mailurile nu ajung in inbox, rata de respingere a campaniei creste. Chiar si cele mai bune campanii de email marketing nu reusesc sa dea rezultate daca rata de respingere este relativ mare. O rata de respingere ridicata poate afecta reputatia expeditorului si poate duce la punerea pe lista neagra a ID-ului de e-mail.
Tipurile de bounces de e-mail:
Pe baza cauzelor care duc la un bounce, putem imparti bounce rate in doua categorii:
Soft Bounce:
Soft email bounces apar atunci cand emailurile nu reusesc sa ajunga in inbox din cauza mai multor probleme temporare. Se intampla daca casuta de e-mail a destinatarului este plina, serverul de e-mail al destinatarului este temporar indisponibil sau e-mailul trimis este prea mare.
Respingeri de e-mail greu:
Respingerile de e-mail greu pot aparea atunci cand e-mailurile nu sunt livrate in casutele de primire ale destinatarilor din mai multe motive, inclusiv adrese de e-mail inactive sau invalide, domenii de e-mail neactualizate, ID-uri de expeditor blocate sau adrese de e-mail modificate. Din punct de vedere tehnic, bounces hard sunt greu de rezolvat in comparatie cu bounces soft. Hard bounces denota o problema de livrare permanenta care este destul de dificil de rezolvat.
Cum sa minimizati rata de respingere a e-mailurilor?
Puteti face mai multe lucruri pentru a controla si reduce rata de respingere a e-mailurilor. Am enumerat cateva metode incercate si testate pentru a reduce rata de respingere a e-mailurilor si pentru a maximiza ROI-ul eforturilor dvs. de marketing prin e-mail.
1. Masurati rata de respingere actuala:
Calcularea ratei de respingere existente este primul lucru pe care trebuie sa il faceti in primul rand pentru a controla pagubele. Rata de respingere a unei campanii de marketing prin e-mail este procentul total al e-mailurilor dvs. care nu ajung in casuta de primire a destinatarilor. Nu toate ratele de respingere sunt alarmante. In cele ce urmeaza este reperul pe care il puteti lua in considerare pentru a determina daca rata de respingere data este buna de utilizat. Se spune ca o rata de respingere este excelenta daca este de 1% sau mai putin. Cu toate acestea, daca este de peste 5%, necesita o atentie imediata.
2. Curatati-va lista de e-mailuri:
Pentru a reduce hard bounce-ul si pentru a imbunatati livrarea in inbox a e-mailurilor dumneavoastra, faceti o curatare regulata a listei dumneavoastra de e-mail. Indepartati ID-urile de e-mail din lista care sunt inexistente, rupte sau depasite. Pe masura ce trece timpul, ID-urile de e-mail devin inactive sau unii dintre utilizatori pierd accesul la ele. Prin eliminarea acestor audiente vechi, inexistente si dezangajate, puteti creste considerabil calitatea listei dvs. de e-mailuri. De asemenea, ajuta la mentinerea unei rate de respingere scazute.
3. Folositi optiunea dubla
Opt-in este o modalitate sigura de a obtine un acord din partea destinatarilor interesati. Acesta asigura calitatea si autenticitatea listelor de e-mail. Persoanele care se inscriu in lista dvs. cu opt-in au un interes direct pentru produsele si serviciile dvs. Acestia sunt publicul care va fi mai probabil sa se angajeze cu e-mailurile dvs. In email marketing, exista doua tipuri de opt-in:
Single opt-in:
Aceasta este practica standard in care un utilizator va impartaseste id-ul sau de e-mail prin trimiterea acestuia pe un formular de inscriere. In cele mai multe cazuri, formularul are un sistem Captcha pentru a elimina robotii si conturile de spam.
Double opt-in:
Un dublu opt-in presupune doi pasi pentru a confirma abonarea unui utilizator. Dupa primul opt-in, destinatarul primeste un e-mail de autentificare. Acesta ii cere destinatarului sa confirme ca doreste sa fie adaugat in lista de e-mailuri. Atunci cand noul abonat confirma al doilea opt-in, acesta este adaugat la lista dumneavoastra de e-mail. Opt-in-urile duble sunt cel mai bun instrument pentru a reduce rata de respingere. Acestea pot reduce considerabil numarul de e-mailuri invalide din lista dvs. de e-mailuri.
Program de trimitere consecvent:
Obtinerea de noi abonati este primul pas al unei noi relatii. Trebuie sa o condimentati cu un flux consistent de comunicare prin e-mail pentru a le reaminti ca va pasa. Daca nu ajungeti la destinatarii dvs. in mod constant, acestia va vor uita pur si simplu. Ii poate lasa sa se intrebe cine sunteti si de ce le trimiteti aceasta comunicare. Exista diferite modalitati de a va improspata comunicarea :
- Trimiteti un e-mail de bun venit imediat ce destinatarul se alatura listei dvs. de e-mail.
- Implica-ti publicul cu e-mailuri de automatizare
- Urmariti cu e-mailuri ulterioare, dupa un program consistent prestabilit
- Urmati cele mai bune practici de segmentare a e-mailurilor: Pe masura ce lista dvs. de e-mail continua sa creasca, devine mai greu sa gasiti publicul potrivit pentru campania dvs. de e-mail. Motivul este ca nu toti destinatarii din lista au nevoie de acelasi continut sau de aceeasi frecventa de comunicare. Aici intra in actiune segmentarea e-mailurilor.
Aceasta ii ajuta pe marketeri sa segmenteze e-mailurile in subgrupuri si ofera continut foarte personalizat si adaptat pentru a capta atentia publicului vizat. Pot fi alese diferite criterii pentru a segmenta lista de e-mailuri, cum ar fi nivelul de implicare, datele demografice, interesele si comportamentul de cumparare al publicului.
Creati si trimiteti e-mailuri de inalta calitate:
Continutul e-mailului trimis este cel mai important element al acestuia. Trebuie sa va asigurati ca e-mailurile sunt cu adevarat demne de citit. Simpla trimitere a emailurilor in masa nu va aduce niciun rezultat. Un e-mail de inalta calitate are o copie perfecta, si un design de e-mail. Emailurile vechi si de calitate slaba pot duce la o rata de respingere mai mare si la o performanta mai slaba a campaniei.