Cu totii ne dorim sa fim cei mai buni in domeniul in care activam. Dar indiferent de domeniul in care activezi, vei avea nevoie de marketing, vei avea nevoie sa iti faci vocea auzita catre clientii (sau viitorii clienti) tai. Iar astazi vorbim despre email marketing, un subiect care intimideaza pe multi si rasplateste copios pe cei care se hotarasc sa ia taurul de coarne. Sau mai bine zis platforma de email marketing.
De ce email marketing?
Comunicarea constanta cu clientii si cititorii (care au sanse foarte mari sa devina si clienti) este esentiala, mai ales atunci cand este facuta in mod constant. Practic, prin email marketing oferi un serviciu in plus fata de simpla propunere de vanzare a unor produse. Ca si importanta, campaniile de emailuri sunt la fel de importante ca un blog bine intretinut: ambele au scopul de a aduce valoare oamenilor si de a aduce o valoare imensa site-ului tau.
Cum ma poate ajuta in mod direct o campanie de email marketing?
O regula de baza in SEO este ca totul se rezuma la autoritatea pe care o are site-ul tau. Daca esti o autoritate in domeniul tau, daca lumea foloseste site-ul tau ca punct de referinta atunci cand vine vorba despre informatii sau produse, atunci stii ca faci ceva cu adevarat bine. Iar Google va sti la fel ca faci ceva cu adevarat bine si te va propulsa cat mai sus in cadrul paginilor de cautare. Iar o campanie de emailuri executata corect poate face ca lumea sa discute despre site-ul tau: un email suficient de bun va convinge un utilizator sa vorbeasca despre el, sau sa ii dea forward catre cineva apropiat. Si uite asa se duce vorba in satul electronic despre site-ul tau iar tu ajungi cat mai sus in ochii motoarelor de cautare.
De unde incep o campanie de email marketing?
In primul rand vei dori sa automatizezi acest lucru. E ok sa iti administrezi singur campania de email marketing atunci cand ai 3 cititori, dar odata ce ai trecut de acest prag psihologic vei avea nevoie de o platforma de newsletter si email marketing. E plin internetul de asemenea platforme, dar noi totusi recomandam MailChimp pentru ca este o aplicatie consacrata, serioasa si in acelasi timp usor de folosit.
Dupa ce am stabilit platforma pe care o vom folosi, iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le urmezi, lucruri universal valabile in aceasta lume digitala:
1.Segmentarea campaniei.
Oamenii se vor abona la newsletter-ul tau din diverse motive. De aceea este bine sa le dai diferite optiuni de abonare si sa le trimiti emailuri diferite. Lucru in special valabil pentru magazinele cu o gama larga de produse. Daca avem un magazin online unde vindem cazi si jardiniere, este posibil ca unii oameni sa fie interesati doar de cazi iar altii doar de jardiniere. Astfel ai segmentat lista de clienti si poti trimite emailuri personalizate in functie de ceea ce ii intereseaza pe ei, nu ceea ce vrei sa trimiti tu. Campania de newsletter este despre clienti, nu despre tine.
2.Alegerea titlului.
Aceasta este sansa ta de a capta atentia cititorilor. Un titlu ales corect determina de cele mai multe ori succesul campaniei de email marketing. De aceea titlul trebuie sa fie scurt, concis si sa capteze atentia. Nu trebuie sa folosesti un limbaj de lemn, iar cuvintele „Cumpara!!” si „Click acum!!” nu au ce cauta in titlu. Sectiunile de spam si gunoi ale platformelor de email sunt pline cu asemenea titluri. Nu stim nimic despre continut pentru ca oricum nu le-a deschis nimeni.
3. Testarea A/B.
Tu si cu termenul de Testare A/B o sa fiti cei mai buni prieteni, daca ai de gand sa faci asta singur(a). Sau poti sa apelezi la cineva care are o experienta semnificativa in acest lucru. Noi ne ocupam cu acest lucru zi de zi, realizam tot ce inseamna email marketing, de la conceperea campaniei, la testarea A/B, la implementare si masurarea rezultatelor.
Ce presupune testarea A/B? Testarea A/B presupune trimiterea unor diferite variante de titlu de newsletter, catre un procent redus de utilizatori, in avans fata de campania propriu zisa. Ca sa dam un exemplu clar: Sa presupunem ca vrem sa trimitem un newsletter cu titlul „De ce Digital Life Solutions?”. Putem face o testare A/B in care sa venim cu 3 propuneri de titlu, cum ar fi „Digital Life Solutions – Solutia pentru tine?”, „Digital Life Solutions – De ce noi?” si „De ce Digital Life Solutions”. Toate aceste mailuri vor fi trimise catre 15% dintre abonatii nostri la newsletter (fiecare varianta de titlu va primi deci 5%), mailuri care vor fi trimise cu 4 ore inainte de campanie propriu zisa. Dupa ce se trimit aceste 3 mailuri de test, se analizeaza care varianta de titlu a avut rata de deschidere cea mai mare, iar acea varianta va fi trimisa catre restul de 85%.
4.Mai multe teste.
Singura metoda de a gasi cel mai bun newsletter pentru afacerea ta, cel mai bun interval orar si tot restul detaliilor ce tin de email marketing se obtin doar prin testare.
Cat despre modul efectiv in care se scrie un email de succes, am vorbit deja intr-un articol separat, un articol despre 5 pasi simpli pentru a avea un email mai eficient.
Iar daca vrei sa apelezi la profesionisti, care sa iti construiasca o campanie cap-coada, cu o analiza complet a site-ului tau, te asteptam sa ne trimiti un email. Nu trebuie sa fie facut dupa regulile expuse mai sus, pentru ca noi le citim pe toate 🙂