Vrei sa afli cum poti avea un continut mai bun pe site-ul tau? Sau poate ca vrei sa afli ce este copywriting-ul de fapt si de ce este util? Pentru ca aceasta este tema zilei de astazi, vom vorbi despre copywriting si despre cativa pasi care trebuie urmati pentru a avea parte de un copywriting de succes.
Ce este un copywriting-ul?
Incepem articolul de astazi prin a explica in primul rand ce este copywriting-ul si ce presupune. Asta pentru ca, in Romania cel putin, acest domeniu este inca la inceput si privit cu oarecare scepticism. Iar daca stii deja cu ce se ocupa un copywriter, atunci ai ocazia de a improspata memoria.
Conform dex-ului, un copywriter este un “Angajat al unei agenții de publicitate, responsabil de crearea textelor incluse în mesajele publicitare.” Aceasta este definitia clasica, cel putin, inainte de diversificarea uneltelor oferite de catre internet. Un copywriter se ocupa cu toate textele necesare unei campanii de publicitate.
Ce este astazi in schimb un copywriter?
Copywriting-ul astazi a devenit un domeniu de sine statator, care se imparte in mai multe ramuri, fiecare fiind specializata pe un anumit segment. Iata care sunt ramurile principale ale copywriting-ului:
1. Search Engine Optimization (SEO) Copywriting
Acest tip de copywriting este conceput special pentru a creste vizibilitatea articolului si implicit a site-ului. Nu conteaza in mod deosebit daca scopul articolului este informativ sau doreste sa vanda ceva, conteaza sa fie cat mai vizibil de catre motoarele de cautare. Cum se face acest lucru? Prin a folosi acele cuvinte cheie de mai multe ori, in cadrul articolului. Ca sa luam un exemplu practic, imagineaza-ti ca aici cuvantul cheie este „copywriting”. S-ar putea sa il fi vazut de cateva ori aici si probabil ca il vei mai vedea. Dar despre partea de SEO vorbim separat si te invitam sa vizitezi si acea sectiune, unde vorbim pe larg despre optimizarea pentru motoarele de cautare.
2. Copywriting de vanzari
Acest tip de copywriting este folosit pentru a vinde. Nimic mai mult, nimic mai putin. Cine se ocupa cu acest tip de scriere in general are o experienta in vanzari, intrucat trebuie sa cunoasca destul de bine psihologia umana si modalitatile prin care poate sa convinga oamenii sa cumpere. De asemenea, acest lucru inseamna si o cunoastere tehnica a produselor.
3. Copywriting-ul tehnic.
Acest tip de scris este o ramura aparte, care se concentreaza strict pe tematici si subiecte cu un nivel ridicat de complexitate. Acest gen de text in general nu se foloseste pentru a vinde si nici nu este redactat de catre un copywriter de vanzari. Gandeste-te la revistele stiintifice, unde redactorii sunt de obicei oameni din mediul academic si/sau de cercetare. Nu sunt neaparat scriitori profesionisti, dar stiu foarte bine subiectul. Atat de bine incat doar ei l-ar putea scrie.
4. Copywriting-ul de continut.
Content Copywriting-ul este de departe cel mai raspandit tip de copywriting, pentru ca nu se axeaza pe un singur subiect. Nu este aici doar pentru a vinde. Este pentru a crea continut pentru un client, fie ca vorbim despre continutul efectiv al site-ului, sau despre articole pe blog, sau despre newslettere informative, etc.
5. Copywriting-ul creativ.
Acest stil de scris este cel mai aproape de varianta originala a meseriei, inainte de aparitia internetului. Stilul creativ se axeaza foarte mult pe sloganuri, texte sau titluri. Se asemenea putin cu cel de vanzari, doar ca aici ai nevoie de o creativitate concentrata si cu siguranta ai nevoie de experienta in marketing.
Desigur, fiecare dintre aceste ramuri principale are alte ramificatii, cum ar fi blog writing sau ghost writing. Dar aceasta este baza atunci cand ne referim la copywriting. Poate ca pare mai complicat decat ti-ai fi imaginat, dar odata cu aparitia internetului a evoluat si acest domeniu.
De unde sa incep? Care este cel mai bun tip de copywriting?
In primul rand este indicat sa te specializezi pe un anumit tip de copywriting. Aici depinde foarte mult de experienta ta si de inclinatiile/talentele tale. Ca in orice domeniu, este recomandat sa te specializezi pe o singura ramura, decat sa fii un scriitor sau o scriitoare la modul general.
Exista cursuri de specializare? Ce studii trebuie sa am pentru a deveni un copywriter?
Desigur, exista cursuri de initiere si cursuri de specializare, dar ca si pregatire de baza in general ar trebui sa ai ori experienta in comunicare (facultatea de litere mai exact), ori experienta in marketing (in cazul in care doresti sa te axezi pe copywriting-ul de vanzare). Dar, dupa cum am mentionat si mai sus, acest domeniu este inca la inceput de drum in Romania, asa ca nu ai ratat startul. Din contra, ultimele tendinte arata ca romanii incep sa devina din ce in ce mai interesati de mediul online. Iar acolo unde este un site, un produs, un magazin online, atunci va fi nevoie si de un copywriter.
De aceea, noi iti recomandam sa te informezi cat mai mult si sa urmaresti in continuare blogul Digital Life Solutions, pentru ca aici vorbim foarte mult si foarte des despre SEO si copywriting.
Dar, inainte de a incheia, vrem sa stim ce stil de copywriter ti s-ar potrivi cel mai mult? Asteptam raspunsul tau in sectiunea de comentarii.