Esti in cautare unui tutorial complet despre pasii care trebuie parcursi cand iti creezi un website? Sau deja te-ai apucat de construit website-ul tau sau al afacerii tale si te-ai pierdut in detalii? Atunci esti pe pagina web potrivita, caci vei afla in continuare de unde trebuie sa incepi atunci cand iti propui sa construiesti un website de la zero si care sunt pasi corecti de urmat.
Fara alte introduceri iata lista completa a pasilor de urmat in crearea unui website. Citeste-le cu atentie, noteaza-ti si eventual salveaza-ti acesta pagina in bookmarks.
- 1. Cui vrei sa adresezi , ce vrei sa castigi cu prezenta ta in online, ce profil ar trebui sa aiba audienta dorita de tine?
- 2. Alege un nume de domeniu.
- 3. Alege-ti structura website-ului , design-ul si functionalitati.
- 4. Alege un framework potrivit si flexibil pentru website-ul tau.
- 5. Alege un hosting de calitate.
- 6. Incepe sa construiesti website-ul asa cum doresti.
- 7. Odata terminat website-ul de construit optimizeaza-l.
- 8. Securizeaza-ti website-ul si alege-ti un plan de mentenanta.
- 9. Testeaza website-ul
- 10. Conecteaza-ti website-ul cu retelele de socializare.
- 11. Promoveaza-te!
- 12. Content is the King!
–
1. Gandeste-te cui vrei sa adresezi , ce vrei sa castigi cu prezenta ta in online, ce profil ar trebui sa aiba audienta dorita de tine?
Acesta este primul pas care trebuie facut cand pleci pe acest drum: de a fi prezent in ONLINE! Raspunzadu-ti la aceste intrebari vei stabili de la bun inceput care este scopul site-ului, cui vrei sa te adresezi si ce informatie trebuie sa apara pe site.
Aici vreau sa mentionez ca iti va fi foarte util daca vei incepe de pe acum crearea unui profil al clientului ideal ( sau Buyer Persona ) din datele care le ai deja, daca ai deja afacerea in mediul offline( adica fizic) sau din research-ul facut pe internet despre clientii altor afaceri similare nisei tale.
Acest profil te va ajuta enorm in punerea la punct unei strategii de promovare si marketing, in organizarea continutului, conceperea de emailuri si asa mai departe. Nu trebuie sa te sperie faptul ca nu poti grupa toate datele intr-un singur profil fiind date foarte diferite, deoarece in functie de specificul si marimea afacerii tale poti avea 2, 3 chiar si 10 profile de buyer personas.
Ca sa iti dau un head start, iata cateva date din acest profil: varsta, sex, locatie, interese, dispozitive folosite si asa mai departe. Cum spuneam mai sus, aceste date ori le detii, parte din ele, ori gasesti in cautari pe internet dar cel mai important este sa stii ca le vei completa cu cele colectate de pe website-ul tau cu ajutorul Google Analytics sau a unor chestionare cat si din Social Media.
2. Alege un nume de domeniu
Odata hotarat ca vrei sa fi prezent in ONLINE, este momentul in care trebuie sa ii dai si un nume prezentei tale in online, asadar alege numele domeniului tau acum, fie care are extensia .ro ( numedomeniu.ro, iar aici rotld.ro este punctul de plecare), ori ca este .com, .net, .info samd, posibil ca pana termini de construit website-ul altcineva sa iti ia numele dorit de tine.
Daca extensia domeniul tau nu este .ro si vrei sa alegi alta extensie atunci citeste si punctul 5 al acestei liste deoarece de regula de unde iti iei hostingul iti poti lua si domeniul.
Iata cateva site-uri unde poti cauta de pe acum daca este disponibil numele domeniului: NameCheap.com, GoDaddy.com, NameBox.ro ( pe namebox.ro daca alegi sa cumperi un domeniu si folosesti cuponul DLS10DOMAINS o sa beneficiezi de o reducere de 10% ), plus multe alte site-uri care ofera acest serviciu ( o simpla cautare pe google: cumparare domeniu web si vei gasi destule site-uri).
3. Alege-ti structura website-ului , design-ul website-ului si ce functionalitati ai vrea sa aiba website-ul tau. ( formulare de contact, un mini blog, etc…)
Daca ai deja in minte o structura sau desenata pe vreo ciorna, foarte bine, si chiar daca nu ai, cu siguranta stii sau poti cauta foarte simplu care iti sunt competitorii.
Studiaza-i , vezi ce au pe website-urile lor, ce structura au ( ce au in meniu, ce design folosesc, culori, ce functionalitati au, publica sau nu pe site articole, cu ce frecventa posteaza), si gandeste-te cu ce poti veni in plus fata de ei ( aici pe deoparte cu structura, functionalitati si continutul site-ului, dar si a prezentarii si calitatii produselor/serviciilor pe care le oferi).
Cand iti faci structura site-ului nu te gandi numai la ce iti place tie, desigur trebuie sa iti pui amprenta pe design dar ai in minte usurinta vizitatorului in utilizarea site-ului ( o sa gasesti pe internet despre UX (user experience) si UI (user interface) destule informatii si cu siguranta o sa cream si noi cateva in curand).
Creaza un meniu intuitiv, pune-te in locul vizitatorului si anticipeaza ce l-ar interesa, bineinteles in cazul unui magazin online meniurile stufoase au utilitatea lor dar asta e alta discutie mai ampla.
Simplicitatea in cele mai multe cazuri are de castigat.
4. Alege un framework potrivit si flexibil pentru cum vrei sa arate si sa functioneze website-ul tau.
Odata facut pasul anterior aici iti va fi relativ usor sa alegi cu ce si cum sa iti construiesti website-ul.
Daca in urma structurii si complexitatii site-ului deja stabilite rezulta ca vrei ceva simplu, doar sa afisezi informatii pe site eventual un formular de contact si nu vei mai avea multe modificari de facut in viitor atunci vei merge pe un website static ( static presupunand un site facut in html/css/Javascript/php, pagini fara continut dinamic).
Daca consideri ca site-ul tau va fi putin mai complex, adica va avea un mini blog poate unde vei adauga periodic articole, sau informatiile de pe site trebuiesc updatate periodic, sidebar cu ultimele articole si exemplele pot continua, dar pe scurt , un website dinamic, atunci vei merge pe alegerea unui CMS (Content Management System).
Cel mai popular si flexibil CMS existent in acest moment fiind WordPress, cand vine vorba de continut dinamic, dar cand este vorba de un magazin online si WordPress-ul este bun, dar trebuie sa stii ca sunt si alte variante existente, cum ar fi: Prestashop, Opencart, Magento, etc.
5. Alege un hosting de calitate.
A venit timpul sa alegi gazduirea website-ului tau. Acest aspect este foarte important fiindca hosting-ul sau gazduirea web sta intre tine si potentialii tai clienti/vizitatori.
Daca nu iti functioneaza hosting-ul atunci nimeni nu te va putea vedea in ONLINE.
La alegerea unui hosting bun gandeste-te pe termen lung si nu pe termen scurt, alege un hosting care iti ofera cel putin stocare SSD (minim 10 GB), tehnologia LiteSpeed, cPanel (panou de control cu gama larga de functionalitati), minim 2 GB ram si 2CPU core.
In functie de tipul de website aceste minime configurari de hosting vor trebui sa fie si totodata mai mari, dar trebuie intotodata sa te gandesti si la scalabilitate. Daca succesul vine peste noapte si iti trebuie mai multe resurse? Nu ai vrea sa fi nevoit sa muti website-ul a doua zi nu-i asa? Ai prefera sa iti maresti resurse doar sunand sau cu un mail nu-i asa? Ia in calcul posbilitatea de scalabilitate!
6. Incepe sa construiesti website-ul asa cum doresti.
Avand domeniul cumparat, structura si continutul gata, precum si hostingul achizitionat, acum nu iti mai ramane decat sa le unesti pe toate si sa te apuci sa dai viata website-ului tau.
Daca totul pare prea complicat intodeauna poti apela la profesionisti si scapi de acesta grija. La construirea site-ul trebuie sa ai in minte un aspect foarte important, si anume MOBIL-ul.
Site-ul tau trebuie sa fie responsive, adica adaptabil pentru orice device, de la telefon mobil, tableta pana la ecrane de desktop-uri mari. Conform statisticilor numarul vizitelor de pe un telefon mobil a ajuns la peste 60% in comparatie cu vizitele de pe desktop-uri, in plus acesta a devenit un factor important de clasare in motoarele de cautare, deci este un MUST ca website-ul tau sa fie responsive.
7. Odata terminat website-ul de construit optimizeaza-l pentru a te asigura ca se incarca rapid pentru toti vizitatorii/clientii tai si este optimizat si dpdv SEO.
Chiar daca ai construit tu website-ul cu multa sudoare si multe ore de cautari pe internet sau a fost facut mult mai rapid de specialisti, este timpul sa te ocupi de optimizarea lui.
Aici trebuie sa stii ca daca site-ul tau dureaza mai mult de 2-3 secunde sa se incarce atunci risti foarte mult ca vizitatorii tai sa apese butonul X inainte ca ei sa apuce sa vada informatiile pe care le ai de oferit.
Ai in vedere optimizarea imaginilor atat dpdv ca resursa dar si ca SEO ( ex: daca imaginea folosita intr-un block de marimea 500px pe 500px este de 1200px pe 1200px , atunci micsoreaza imaginea la marimea blocului, reducand astfel marimea imaginii, foloseste alt-ul imaginii!!!) , ai grija sa nu ai multe request-uri in header ( prea multe fisiere javascript si css; redu numarul lor cat poti de mult), folosirea heading-urilor pe pagina (aspect de tinut cont in SEO), foloseste meta tile tag, si meta description tag ( titlu si descriere pentru fiecare pagina, tot aspect SEO).
Ti-am dat doar cateva exemple atat de optimizare viteza de incarcare cat si de optimizare SEO On-Page, dar ele trebuiesc tratate separat si cu foarte mare seriozitate. Cu siguranta iti doresti ca odata ce website-ul tau a ajuns sa fie live, sa ai vizitatori, de preferat organici din cautari de pe motoarele de cautare, iar cele doua exemple de optimizari sunt factori extrem de importanti pentru a ajunge sa fii indexat cat mai rapid si clasat pe pozitii cat mai ridicate.
Asadar, nu neglija optimizarea website-ului.
8. Securizeaza-ti website-ul si alege-ti un plan de mentenanta pentru a te asigura ca orice s-ar intampla nu pierzi nimic din munca facuta.
Cu exceptia website-ului static ( si acolo existand posibilitati pe parte de hosting) mai toate site-urile trebuiesc securizate. Asta pentru a te asigura impotriva riscului de a vedea pe website-ul tau alt continut decat cel construit de tine cu multa truda, sau mai rau, sa nu mai poti accesa website-ul sub nici o forma.
Asadar in functie de tipul de website si de CMS-ul folosit ia-ti masuri de precautie:
- securizeaza accesul in panoul de control (dasboard, locul de unde iti modifici structura si continutul website-ului);
- alege un plan de mentenanta pentru a dormi linistit noaptea stiind ca orice s-ar intampla cu website-ul tau sau mai rau cu hosting-ul tau ai o copie de siguranta ( un backup ) a intregului website (plus baza de date) stocat in alta parte ( in cloud de preferinta ) pe care o poti recupera in orice clipa.
Nu-i asa ca deja esti mai linistit?
Apropo de mentenanta, daca din intamplare ai ales sa iti construiesti website-ul cu ajutorul CMS-ului WordPress, nu strica sa arunci un ochi si pe planurile noastre de mentenanta WordPress.
9. Innainte a fi vizibil online testeaza website-ul pentru a te asigura ca functioneaza cum trebuie.
Asigura-te ca website-ul se comporta asa cum te astepti sa functioneze, fie ca il accesezi de pe mobil, de pe tableta sau de pe un desktop. De ex: meniuri sa arate cum trebuie pe toate tipurile de device-uri, formulare de contact sau de newsletter, etc; in principal toate functionaliatile website-ului trebuiesc testate innainte ca acesta sa fie vizibil online.
Sunt sigur ca nu ti-ai dori ca un posibil client sa vrea sa te contacteze prin formularul de contact si acesta sa nu functioneze, asadar TESTEAZA!
10. Daca esti prezent si pe retele de socializare conecteaza-ti site-ul cu ele.
Yupiiiii! Felicitari! Acum esti prezent in online cu site-ul tau. E timpul sa te vada toata lumea acum.
Si cum mai toata lumea este prezenta pe retelele de socializare creaza-ti pagini ale site-ului/brand-ului tau daca nu ai create deja, si spune-le si adresa site-ului tau.
Lucru valabil si pentru site-ul tau, afiseaza ca esti prezent si ca te pot urmari si pe retele de socializare.
11. Promoveaza-te!
Cand vine vorba de promovare trebuie sa stii ca te poti duce in mai multe directii. Si anume:
- rezultate rapide, adica sa platesti pentru a avea vizitatori pe site ( campanii de promovare platite pe Google Adwords, pe Bing sau in campanii de promovare in social media de exemplu pe Facebook, dar nu numai in exemplele oferite , acestea fiind doar cele mai populare); trebuie sa sa stii ca vei avea rezultate doar atat timp cat platesti, daca nu ai fonduri pentru campanii vizitatorii vor scadea spre nivelul pe care il aveai innante de inceperea campaniilor, din traficul organic;
- rezultate pe termen lung. Aici intra in discutie optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare ( pe scurt SEO ) astfel incat atunci cand o persoana cauta un anumit termen din nisa site-ului construit de tine, site-ul tau sa apara pozitionat in rezultatele cautarilor cat mai sus ( adica sa fie de preferat pe prima pagina de rezultate si pe o pozitie cat mai ridicata, respectiv pozitia 1, 2 sau 3, mai este numita si pozitia in SERP, o sa iti fie util acest termen:) ) Optimizarea SEO este de lunga durata, iar rezultatele nu se vad a doua zi ci pe termen indelungat si, dupa testele nostre reprezinta in marea majoritate a cazurilor cea mai buna alegere.
Alegerea directiei de promovare depinde in mare parte de telurile pe care le ai stabilite pentru website-ul tau, de nisa website-ului si de concurenta dar si de bugetul destinat promovarii.
12. Content is King!
Nu ramane pe loc cu website-ul tau.
Vor fi intodeauna alte website-uri din aceeasi nisa gata sa iti ia locul.
Vino cu continut nou si util pentru audienta ta in mod constant.
Fidelizeaza-ti vizitatorii/clientii!
Crearea unui website nu este chiar asa de usoara pe cat pare, implica multe lucruri, dupa cum vezi am enumerat in acest tutorial 12 pasi esentiali care trebuiesc parcursi, pasi care la randul lor necesita multa atentia pentru ca website-ul tau sa fiu unul de calitate, usor de utilizat, responsive, indexabil de motoarele de cautare si cel mai important profitabil, sa iti aduca castigul pe care ti l-ai setat de la bun inceput.
Speram ca acest tutorial sa iti fie de folos iar daca ai intrebari nu ezita sa ne lasi un comentariu mai jos sau sa ne contactezi aici. Nu strica si am aprecia enorm daca ai share-ui acest tutorial si pe retelele de socializare.