Daca deja ne urmaresti, stii ca am vorbit o gramada in ultima vreme despre prezenta pe retelele de social media si cat de important e sa fim constant activi. Am vorbit de asemenea despre cum platformele de social media pot deveni cea mai buna idee de marketing si despre cum ne pot ajuta sa crestem cifrele de vanzari. Ceea ce suna grozav pana in acest moment insa intrebarea pe care poate ti-o pui acum este “am ajuns asa de departe, am 1000 de urmaritori pe platformele de social media, insa acestia nu convertesc niciodata. Ce fac?”
Si asta ar fi, intr-adevar, o intrebare foarte buna. De aceea ne vom uita in articolul de astazi la exact acest lucru: cum sa ne transformam urmaritorii de pe retelele de social media in clienti!
1. Devino mai productiv
Sa lucrezi in social media marketing poate fi super amuzant, insa reprezinta in acelasi timp si o groaza de responsabilitate. Si sa dai scroll toata ziua prin postarile de Facebook sau prin Tweeturi poate reprezenta o tentative mare la care va trebui sa ii rezisti in cazul in care chair vrei sa faci si treaba. Incearca sa ai un calendar al lucrului sis a ii devii fidel. Foloseste diminetile pentru a posta noutati, pentru a-ti actualize paginile iar serile pentru a-ti cuantifica lucrul si sa verifici analiticele.
2. Acorda mai multa atentiei muncii tale
Dupa cum am mentionat deja, sa faci job-ul e doar o parte din job. Sa analizezi rezultatele pe urma, si analiticele, e la fel de important. Deci acorda un plus de atentie momentelor in care postezi, cand e cel mai bun moment sa interactionezi cu publicul tau, cand primesti cele mai bune raspunsuri, cele mai multe vizualizari, clickuri. Nu te gandi la analitice doar din punctul de vedere al numerelor, ele reprezinta, in linii mari ghidul performantei tale, te ajuta sa vezi ce a functionat, ce a esuat si unde ai putea aduce imbunatatiri.
3. Cunoaste-ti publicul tinta
Nu pot sa scot in evidenta in destule randuri cat de important este sa stii pentru cine scrii. Intregul tau stil, subiectele pe care le alegi si strategia se bazeaza pe nevoia publicului tau tinta. Si in cazul in care habar nu ai daca este construit in majoritate de femei sau barbati, mileniali sau oameni mai in varsta, nu ai nicio sansa sa le captezi atentia. Asta inseamna ca trebuie sa te poti conecta cu audienta ta destul de bine pentru a le putea intelege nevoile, grijile, preocuparile samd.
4. Nu iti lua ochii de pe competitie
Dupa cum am mai spus, tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape. Chiar daca competita ta nu reprezinta ceea ce s-ar numi “dusmani”, afacerea lor pare sa infloreasca pe cand a ta stagneaza. De ce se intampla acest lucru? Aceasta e intrebarea la care trebuie sa gasesti un raspuns pentru a putea aduce imbunatatiri propriei afaceri. Asta inseamna ca poti sa tragi cu ochiul la ce fac competitorii tai si sa inveti din strategia lor, mai apoi incercand sa implementezi ce ai invatat la propria afacere, fara sa dai copy-paste efectiv la metodele lor.
5. Ofera ceva tentant audientei tale
Si prin asta nu, nu ma refer la acadele. Doar tine minte ca oamenii de obicei investesc in experiente, nu doar produse. Daca arunci o privire la oricare din companiile mari de pe piata, vei observa ca fiecare are o poveste in spate care vine sa o intareasca si sa faca din companie ceea ce vezi azi. Tu te ocupi de social media, ceea ce inseamna ca tu te ocupi de povestile care iau nastere si iti construiesc brand-ul. Fa-ti brand-ul sa merite sa fie cumparat.
Per total, doar tine minte ca nu exista vreo strategie speciala care iti va transforma urmaratorii in cumparatori peste noapte. Trebuie sa ai rabdare si sa nu renunti. Sa postezi o data ceva ce devine relevant nu inseamna ca jobul tau s-a terminat. Din contra, inseamna doar ca trebuie sa continui sa faci treaba buna.
Consistenta si consecventa vor aduce rezultate, nu magie. Daca ai avut parte de vreo experienta reusita care te-a ajutat sa iti transformi urmaritorii in cumparatori, nu ezita sa le imparti cu noi!