Exista multe motive pentru care o firma de servicii profesionale ar putea lua in considerare schimbarea marcii. Cele mai multe dintre ele sunt ferm inradacinate in nevoia de a repozitiona firma pe piata.
Ar putea fi la fel de simpla ca fuziunea a doua firme sau la fel de complexa ca o schimbare majora a clientilor tinta sau a strategiei de afaceri. Dar, oricare ar fi motivul, o firma se confrunta in cele din urma cu intrebarea cum sa schimbati marca intr-un mod care sa dea rezultatul dorit de afaceri.
Asta vom acoperi.
Care este strategia potrivita pentru a va schimba firma de servicii profesionale?
(Ghidul nostru de Rebranding exploreaza aceste probleme in profunzime.)
1. Incepeti cu motivul de afacere
Orice strategie de rebranding ar trebui sa inceapa cu o intelegere aprofundata a motivului de afaceri din spatele rebrandingului. Este condus de nevoia de a accelera cresterea? Este nevoie ca firma dvs. sa concureze cu concurenti mai mari si mai stabili?
Unele dintre aceste cazuri de afaceri sunt foarte usor de realizat, cum ar fi fuziunea a doua firme. Altele sunt mai subtile, cum ar fi depasirea imaginii. Daca nu sunteti decis despre motivul afacerii care conduce efortul, riscati sa pierdeti o cantitate extraordinara de resurse. Unele dintre celelalte motive de baza pentru a schimba firma dvs. de servicii profesionale includ:
- Trebuie sa concurati la un nivel superior sau pe o piata noua.
- Marca dvs. nu mai reflecta cine sunteti.
- Firma dvs. este separata de un brand existent.
- Aveti un motiv legal care va obliga sa va schimbati.
- Trebuie sa va simplificati si sa va concentrati mesajul.
- Aveti o noua echipa de marketing.
- Lansati o noua linie de servicii.
2. Cercetati firma si clientii tinta
Cand sunteti clar cu privire la un rebranding, urmatorul pas este sa efectuati cercetari independente asupra firmei dvs. si a clientilor dvs. Daca incercati sa va mutati pe o piata noua, aceasta cercetare ar trebui sa includa si noii dvs. clienti tinta. Scopul este de a avea o intelegere obiectiva a perceptiei si competentelor dvs. actuale de marca.
Fara aceasta cercetare, veti opera doar dintr-o perspectiva interna. Cercetarile noastre proprii privind cumparatorii si vanzatorii de servicii profesionale arata ca practic toate firmele au puncte oarbe si denatureaza modul in care le vede piata. La urma urmei, suntem cu totii oameni. Fara cercetare obiectiva, veti construi un brand pe ipoteze false.
3. Utilizati pozitionarea si e-mail-ul pentru a va surprinde strategia de marca
Pe masura ce dezvoltati arhitectura de pozitionare pe piata si de mesagerie a firmei dvs., veti descoperi esenta strategiei dvs. de marca. Pozitionarea dvs. pe piata este o scurta descriere a locului in care va incadrati in spatiul pietei. Sunteti un lider inovator sau un furnizor low cost?
Aceasta pozitionare va conduce multe dintre deciziile dvs. ulterioare.
Arhitectura dvs. de email va articuleaza mesajele catre fiecare dintre principalele segmente de public. Aceste mesaje trebuie sa fie compatibile cu marca dvs. generala si acceptabile. Aceasta nu este o copie de marketing. Este scheletul pe care este construit exemplarul de marketing.
4. Construiti identitatea de brand
Aceasta este partea strategiei de rebranding in care dezvoltati elementele vizuale care va vor comunica marca. Ganditi-va la numele firmei, sigla, sloganul, culorile, designul cartilor de vizita, stationare si altele asemenea. Aceste elemente sunt adesea descrise intr-un document de orientari privind stilul marcii, care ofera un set de parametri pentru a va asigura ca marca dvs. este implementata in mod consecvent in toate materialele dvs. de marketing.
Multi oameni confunda aceste elemente cu marca dvs. Marca dvs. este reputatia si vizibilitatea dvs., nu numele firmei sau logo-ul acesteia. Identitatea marcii dvs. este un fel de stenografie vizuala pentru marca dvs.
5. Construiti-va site-ul web si prezenta online
Site-ul dvs. este cel mai important instrument de comunicare si dezvoltare a afacerii. Este locul in care puteti spune o poveste convingatoare fiecarui public. Este primul loc in care se va intoarce un potential client sau angajat pentru a afla mai multe despre firma dvs.
Nu este o exagerare sa afirmi ca un site web si prezenta online sunt inima unei firme moderne de servicii profesionale. Toate strategiile de rebranding implica in cele din urma site-ul dvs. web. Intr-un mod foarte real, un site web este construit pe baza arhitecturii dvs. Impreuna cu prezenta dvs. online ramasa (ganditi-va la social media, de exemplu), aceasta este expresia deplina a pozitionarii dvs.
6. Garantie de marketing
In acest moment al strategiei dvs. de rebranding, veti dezvolta toate materialele de marketing de care aveti nevoie pentru a va comunica mesajele despre marca si servicii. Ganditi-va la punti de pitch, sabloane de propuneri, brosuri, pliante cu o singura foaie si cabine de expozitii comerciale.
7. Planul de construire a marcii
Ultimul element al strategiei dvs. de rebranding este de a dezvolta un plan de promovare si consolidare a noului dvs. brand. Cum il veti lansa intern?
De asemenea, este important sa creati marca intr-un mod care sa comunice reputatia si expertiza firmei dvs., precum si numele acesteia. Trebuie sa comunice pozitionarea pe piata. Construirea marcii este diferita pentru serviciile profesionale.
Unele strategii de rebranding esueaza deoarece incearca sa scurteze procesul. Altii nu reusesc, deoarece au ales partenerii gresiti pentru a lucra. Dar nu trebuie sa fie asa.
Incepeti cu o strategie sonora de rebranding. Gasiti un partener cu experienta. Acordati rebrandingului atentia pe care o merita si recompensele vor urma. O firma bine pozitionata care isi comunica in mod clar marca este intr-adevar un competitor redutabil.