Oricine poate face o campanie de email marketing, dar nu toti se pot lauda cu performanta in acest domeniu. La fel ca si in oricare alt domeniu, pregatirea si studiul constant fac diferenta dintre amatori si profesionisti. Iar astazi vorbim despre acele mici lucruri care fac diferenta. Nu ti le trimitem pe mail, le gasesti direct aici.
Am tratat deja baza intr-un articol anterior, unde am prezentat 5 pasi pentru a compune un email mai eficient. Este foarte important sa treci si pe acolo, sa inveti conceptele principale, inainte de a trece la lucrurile avansate. Intre timp noi trecem la treaba si ne adresam profesionistilor in email marketing.
1.Planificarea si managementul asteptarilor.
In primul rand, nu pornesti la treaba fara un plan. Un site trebuie analizat serios, precum si publicul tinta, inainte de a gandi o asemenea campanie de email. De aceea totul incepe de la analiza site-ului si a audientei, dupa care se poate masura estimativ rezultatele respectiv perioada de timp parcursa pana la aparitia primelor rezultate. Nu exista rezultate peste noapte in aceasta industrie, decat in cazuri exceptionale. Iar cazurile exceptionale sunt acelea cand stii cum sa te promovezi pe un domeniu sau o nisa unde nu ai concurenta sau ai o concurenta care nu se ocupa de marketing cum ar trebui. Ca sa vorbim din practica, daca intri acum pe Google si scrii „Servicii Copywriting Cluj” s-ar putea sa ai o surpriza. Nu iti spunem cine este pe primul loc. Dar asta presupune sa joci pe un teren unde ai ajuns primul (sau prima). In majoritatea cazurilor in schimb vei avea de asteptat ceva timp pana sa vezi rezultate reale.
2.Adaptarea campaniei de email pentru toate dispozitivele actuale.
Chiar daca suna oarecum la mintea cocosului, ai ramane surprins(a) sa afli ca majoritatea se promoveaza doar pentru varianta desktop, sau doar pentru varianta de mobile phone. Unii o fac pentru ca isi cunosc extrem de bine clientela, dar majoritatea pur si simplu uita ca oamenii acceseaza email-ul si site-ul tau atat de pe un desktop, cat si un smartphone sau o tableta. Iar din acestia unii vor accesa de pe Google Chrome, altii de pe Internet Explorer, Safari, Opera etc.
Mereu vor fi discrepante la afisare intre dispozitive si browsere, de aceea trebuie avut grija la fiecare mediu. De aceea trebuie studiata fiecare platforma in mod constant.
3.Testarea A/B.
Ai o idee geniala de titlu pentru email-ul tau, dar vrei sa fii sigur ca este geniala si pentru cititorii tai? Atunci vei face si testarea A/B. Deja parca email marketing-ul nu mai este asa simplu, nu? Prin Testarea A/B se trimit email-uri de test, cu diferite titluri care reprezinta variatiuni mici ale titlului propus de tine, catre un esantion restrictionat de utilizatori (un % selectat de tine din totalul de abonati). Sa presupunem ca trimiti 3 variante de titluri catre 15% din abonati: fiecare titlu va ajunge la 5% din abonati. Se testeaza automat care varianta a avut cea mai mare rata de deschidere, se selecteaza si se trimite catre restul de 85% dintre abonati. Sau decat sa te complici cu testarea A/B, poti apela direct la profesionisti, dar acum macar vei cunoaste conceptul din spatele testarii A/B.
4.Rata de conversie.
Evident, cu totii ne dorim ca rata de conversie sa fie de 100%. Toti oamenii sa deschida email-ul, toti sa il aprecieze si toti sa ia actiunea pe care le-ai propus-o (ex. sa cumpere de pe site). Dar realitatea nu este chiar asa, iar un profesionist nu iti va spune niciodata ca iti va aduce rata de conversie la 100%.
Care este o rata de conversie buna? 30-40% este o rata de conversie foarte buna. Tot ce este mai sus de atat este ori exceptional ori venit din lumea basmelor.
5.Monitorizarea.
Tu stii care este diferenta dintre o investitie si o cheltuiala? O investitie are rezultate masurabile. Daca ai investit niste bani intr-o campanie de email marketing dar habar nu ai de rezultate, aceea este o cheltuiala. Daca ai rezultate in schimb, atat pozitive cat si negative, atunci ai o investitie. De aceea partea de monitorizarea este extrem de importanta, pentru a intelege tendintele cititorilor cat si pentru a putea adjusta campaniile viitoare.
Dezvoltarea unei campanii de email marketing este o activitate profesionista, care necesita mult mai multa munca decat un simplu „Send”. Fiecare punct prezentat merita propriul articol, pentru ca este extrem de mult de vorbit.
Pana atunci, asteptam in rubrica de comentarii parerea ta legata de email marketing-ul facut in mod profesionist, cat si eventuale intrebari si nelamuriri.